Generatory Ozonu

Opublikowane przez Carsekt Dnia: 09 Grudzień 2011

Ozon - gaz złożony z trzech atomów tlenu (O3). Ozon w 1839 roku odkrył i nazwał niemiecki chemik Christian Friedrich Schönbein (1799–1868). Jako pierwszy opisał też jego właściwości. Gaz ten ma zapach powietrza po burzy i niebieski kolor. Jest niepalny (ma jednak właściwość podtrzymywania procesu spalania), dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest dość nietrwały. Ozon naturalnie powstaje w atmosferze ziemskiej,choć może być również produkowany przez odpowiednie urządzenia nazywane generatorami ozonu.

Wytwarzany przez generatory ozon wchodzi w reakcję ze związkami organicznymi całkowicie je niszczy. Polega to na tym, że ozon rozkładając się uwalnia cząsteczkę tlenu, która neutralizuje związki chemiczne w wyniku łączenia się z nimi. Urządzenia te mają zastosowanie wszędzie tam gdzie zachodzi potrzeba skutecznej dezynfekcji, sterylizacji, odgrzybiania czy deratyzacji pomieszczeń. Jak wiadomo ozon jest gazem szkodliwym. Jego intensywny zapach jest wyczuwalny już przy stężeniu 0,02−0,05 ppm, ale ozon staje się niebezpieczny dopiero przy stężeniu powyżej 0,08 ppm w powietrzu wdychanym przez osiem godzin. I taka norma obowiązuje w większości krajów europejskich, także w USA i Kanadzie. Dlatego też bardzo ważne jest, by ozonowanie wykonywali odpowiednio przeszkoleni pracownicy.

Ozonowanie skutecznie usuwa: pleśń i grzyby, roztocze, drobnoustroje, pyłki kwiatowe, odór papierosowy, związki pierścieniowe.

Generatory ozonu sprawdzają się doskonale w:

1. Gastronomii - usuwają zapachy powstałe podczas przyrządzania potraw. Zapewniają bezpieczeństwo przed zakażeniem wirusowym i bakteryjnym, szczególnie w restauracjach, barach, smażalniach itp.

2. Hotelarstwie - krótszy czas sprzątania pokojów i pozostawianie świeżego zapachu przez długi czas.

3. Służbie zdrowia - stosowanie zapobiega infekcjom i zakażeniom we wszystkich placówkach służby zdrowia.

4. Przetwórstwie mięsnym - zastosowanie  w pomieszczeniach produkcyjnych przetwórstwa mięsnego sterylizuje i znakomicie poprawia ich warunki sanitarne, a mięso i jego przetwory znajdujące się w powietrzu z ozonem nie ulegają zakażeniom wirusowym czy bakteryjnym.

5. Motoryzacji - trwałe usuwanie nieprzyjemnych zapachów z kabin samochodowych oraz odkażanie klimatyzacji.

6. Usuwanie szkód  popożarowych - usuwanie zapachu spalenizny na pogorzeliskach.